Première ‘Gesprekken na een begrafenis’ in Sint-Niklaas

Vrijdag 8 maart 2024 ging in het Museumtheater in Sint-Niklaas de tragikomedie ‘Gesprekken na een begrafenis’ in première. Het verhaal is geschreven door de gerenommeerde auteur Yasmina Reza, die eerder bekendheid verwierf met haar toneelstukken “Kunst” en “God van de Slachting”. De regie is in handen van Steve De Schepper.

Edith (Veroniek Bombeke), Nathan (Stefan Joos) en Alex (Maarten Droeshout) hebben net hun vader Simon verloren. Die wordt, naar zijn eigen wens, begraven op het familiedomein. Ook zijn schoonzus Julienne (Elly Van Brussel) en schoonbroer Pierre (Luc Hoebeke) zijn aanwezig op de begrafenis. 

Herinneringen worden opgehaald en anekdotes worden vertelt. De sfeer slaat volledig om wanneer plots Elisa (Shauni Kusé) verschijnt. Zij is de ex-partner van Alex die ook gevoelens heeft voor Nathan…

De titel ‘Gesprekken na een begrafenis’ lijkt op het eerste zicht een zwaar, emotioneel theaterstuk, maar dat is het niet. Het is een prachtig theaterstuk over liefde, schoonheid, verlies en verdriet, waar plaats is voor een vleugje humor en dat gebracht wordt door de zes uitstekende acteurs. Zowel Elly Van Brussel, Luc Hoebeke, Veroniek Bombeke, Maarten Droeshout, Stefan Joos als Shauni Kusé spelen hun personages perfect en je voelt zo als toeschouwer hun verdriet en de spanningen. 

Deze tragikomedie is voor velen herkenbaar. Denk maar aan de ongemakkelijke stiltes die er ontstaan op een begrafenis, de dialogen over hoe goed de overledene was, al dan niet met een ongepaste opmerking, en de troost die we bij elkaar vinden.

‘Gesprekken na een begrafenis’ is het debuutstuk van klasse-auteur Yasmina Reza en is een aanrader voor zij die op zoek zijn naar een puur theaterstuk. Niet de zoveelste komedie in de rij, maar een theaterstuk dat aanzet tot nadenken en waarover gediscussieerd kan worden in de foyer!

Deze productie van K.T Sint-Genesius speelt nog tot 24 maart in Sint-Niklaas en er zijn nog kaarten beschikbaar. Niet twijfelen!

Auteur: Yasmina Reza

Regisseur en tekstbewerking: Steve De Schepper