Koninklijke Toneelgroep Streven uit Mortsel brengt een nieuw boek uit

on

Streven in de hoofdrol: Een terugblik in woord en beeld op de voorbije 25 jaar

In het kader van het 75-jarig bestaan, wilde de Koninklijke Toneelgroep Streven graag een vervolg geven aan het levenswerk van Marcel Van Lierde. Marcel bracht de eerste vijftig jaar van KT Streven zeer gedetailleerd in woord en beeld. Waar zijn boek eindigt in 1994, begint dit boek en omvat de laatste 25 jaar. Het is een schitterend en lijvig fotoboek geworden, een  licht en luchtig boek waarin enige duiding gegeven wordt.

Het boek werpt een verrassende kijk achter de schermen en de werking van een toneelgroep. Zo licht acteur/regisseur Bert Daems de artistieke werking toe, theatercoryfee Leo De Vos blikt nostalgisch terug, En Bruno Gastmans richt zijn schijnwerper op het ontstaan van de succesproductie Mortsel 5543. Daarnaast staan er tal van getuigenissen van leden, gastregisseurs en bevriende collega’s in het boek.

De amateurtoneelgroep uit Mortsel  is geëvolueerd van een handvol enthousiaste vrijwilligers tot een goed geolied bedrijfje. De artistieke aspiraties zijn vaak omgekeerd evenredig aan de financiële armslag. Ondanks het feit dat het nog altijd vrijwilligers zijn die gepassioneerd de zaak draaiende houden. Deze discrepantie tussen ambitie en middelen zorgt voor uitdagingen waarvoor het bestuur manmoedig oplossingen zoekt en telkens weer vindt. 

In het boek wordt toelichting gegeven over de werking van Streven. In negen stappen wordt er een inzicht gegeven van de “geboorte” van een productie: van de conceptie – de keuze van een stuk – tot de bevalling, het opgaan van het doek op de première.

Verwacht geen diepgaande research door onderzoeksjournalisten of geschiedschrijvers. Het is een subjectieve kijk door mensen die met hart en ziel verbonden zijn aan hun geliefde theatergroep.

De samenstellers zijn : initiatiefneemster Nicole Vandenhove, taalvirtuoos Rita Schlemper, professioneel grafisch vormgever Erik Schoepen en bestuurslid Jo Braet, allen al jaren voor en achter de schermen vergroeid met Streven.

Het boek telt 124 pagina’s en bevat foto’s van alle 102 producties. Het wordt te koop aangeboden in De Boekuil in Mortsel. http://www.boekuil.be