Manu Jacobs (BSO Producties) over theater in deze moeilijke tijden

BSO-producties is een jong productiehuis dat zich focust op het maken van kwaliteitsvolle musicalproducties, concerten, theater- en jeuggdproducties in Antwerpen. Het artistieke team en de cast krijgt steeds vorm door getalenteerde en gepassioneerde liefhebbers te laten samenwerken met professionele artiesten met liefde voor hun vak. Op die manier wordt er op structurele manier aan semi-professionele producties gebouwd in het Vlaamse cultuurlandschap. Aan het hoofd van dit productiehuis staat producent en regisseur Manu Jacobs. Wij hadden een gesprekje met hem.

Op 15 augustus brengt BSO-producties het livestream-concert “ODE AAN MOEDERS & MUSICAL” met musicaltoppers Tinne Oltmans, Michiel De Meyer, Charlotte Campion, Juan Gerlo, Elke Buyle en Laurenz Hoorelbeke.

Explosief: Beste Manu, hoe zie je de toekomst tegemoet voor uw theatergezelschap? 

Manu Jacobs © Explosief

Manu Jacobs: Op dit moment ziet de toekomst er vooral wazig uit. We blijven positief en hoopvol, we blijven vol enthousiasme om te produceren en te creëren, maar de grote vraag is en blijft vanaf wanneer dat terug op een rendabele en “zorgeloze” manier kan. Ons vak heeft nooit echte grote zekerheden geboden, maar dat wordt er door de Corona zeker niet beter op. We kunnen alleen maar hopen dat na deze periode van droogte een grote heropleving komt die zich vertaalt in een geïnteresseerd publiek.

Hoe lang kunnen jullie nog overleven zonder theatervoorstellingen?

Mentaal of financieel, bedoel je? (lacht) Wij hebben het ‘geluk’ als kleiner productiehuis om niet veel vaste kosten te hebben. Kortom, we kunnen onszelf even bevriezen en terug ontdooien wanneer dat nodig en opportuun is.

Mentaal is het een ander paar mouwen. Iedereen die in onze sector zit, iedereen die in onze sector onderneemt, doet dat in de eerste plaats vanuit een passie. Het spreekt namelijk voor zich dat het grote fortuin quasi nooit te vinden is in onze sector, dus je kiest zo’n beroep per definitie omdat je je hart eraan verkocht hebt.

In mijn geval, bijvoorbeeld: ik ben van opleiding eigenlijk een gedoctoreerde kinesitherapeut en heb toch 200% met mijn hart gekozen om mijn beroep te veranderen naar productiemanager, regisseur en acteur. Zo’n keuze maak je enkel en alleen omdat je niets liever doet dan je vak. Als je dat vak dan plotsklaps niet meer kan uitoefenen, duurt het niet lang vooraleer de kriebels de overhand nemen. Ik prijs mezelf dan nog gelukkig dat we met BSO-producties kleine livestream-concerten en andere kleinere projecten hebben kunnen op poten zetten, om bezig te blijven en bevriende artiesten een hart onder de riem te kunnen steken.

Krijgen jullie financiële steun van de overheid?

Neen. Wij zijn een vzw en niet gesubsidieerd. We trachten af en toe projectmatig steun te zoeken bij de stedelijke subsidies, maar de ervaring leert dat de jury’s van zo’n subsidies meestal een erg nauwe visie hebben (no offence). Daar valt onze core business (muziektheater, musical, concerten,…) dikwijls buiten.

Jammer wel, want opnieuw daar lijkt het mij dat aan de vraag van zo’n subsidie voorbij gegaan wordt. De vraag zou namelijk niet moeten zijn ‘wat is vernieuwend genoeg en verdient steun’, maar wel ‘wat wil de belastingbetaler graag zien en verdient steun’. Maar dat zijn helaas discussies en situaties die de coronacrisis ver overspannen…

Vrees je dat er veel theaterzalen en -gezelschappen zullen sneuvelen door deze Coronacrisis?

Absoluut, en dat is het ergste dat onze sector kan overkomen. Het is een kwestie van vraag en aanbod die hand in hand gaan. Hoe minder er op de markt is, hoe minder gevarieerd het aanbod en hoe minder onze bevolking door cultuur zal geprikkeld worden.

Ik hoor helaas veel bedrijven, daarom niet altijd gezelschappen of zalen, maar ook bijvoorbeeld technici of decorbouwers die slapeloze nachten doormaken uit angst voor hun voortbestaan. Die mensen gaan nu door een hel op zovele manieren. Dat op zich is al erg, maar als je dan nog het gevoel krijgt dat de maatschappij of de overheid er weinig interesse of empathie voor heeft, maakt dat het zeker niet gemakkelijker voor die mensen. Ze verdienen, net als elk ander bedrijf of elk ander mens in moeilijkheden, ruggensteun op een constructieve manier.

Wanneer zou, volgens de maatregelen die er nu genomen worden, de eerste voorstellingen kunnen doorgaan? 

Voor ons is dat dubbel: wij hebben ondertussen een livestream-circuit en een live circuit (wie had dat een jaar geleden gedacht…). Ons eerstvolgende livestream concert is 15 augustus voor Moederdag. Het eerste live gebeuren zal begin september in het Fakkeltheater zijn met Hans Peter Janssens en An Lauwereins. Op hoop van zegen voor een positief Corona-klimaat!

Heb je plannen om de volgende weken, maanden toch iets cultureel te brengen, om zo wat inkomsten te kunnen genereren? 

Absoluut: ons livestream-concert en het project met Hans Peter en An begin september. De motivatie is niet ver te zoeken. Ik werk voor beide projecten met mensen die me nauw aan het hart liggen en als ik hen op deze manier een beetje kan ondersteunen, zal ik geen moment aarzelen om dat te doen.

Denk je dat het leven ooit terug ‘normaal’ zal worden, zoals voor de Coronacrisis?

Ik verplicht mezelf sinds midden maart om daar van uit te gaan. De onheilspellende berichten die ik soms las van mensen die zeiden dat dit het nieuwe normaal wordt, daar krijg ik op vele vlakken schrik van.

Ik ben volledig akkoord dat we ecologischer moeten leven, dat onze natuur z’n limieten heeft en dat we moeten nadenken over duurzaam leven en werken. Maar dat staat los van deze way-of-life van lockdowns, sociale afstand en quarantaines, mondmaskers, etc.

Het enige dat ik meeneem uit de Corona-crisis is het nemen van ‘me-time’ en qualitytime met mijn vrouw. Maar voor de rest… laat ons maar zo snel mogelijk terug normaal doen!

Het livestreamconcert “ODE AAN MOEDERS & MUSICAL” start op 15 augustus 2020 om 20u30. Het concert kan ook herbekeken worden gedurende het gehele weekend.

Er zijn drie tickettypes beschikbaar:

  • Single ticket : € 15,00. Voor een zalig beetje me-time.
  • Duo ticket: €17,00. Om gezellig met twee te genieten van het concert.
  • Gezinsticket: € 19,00. Wanneer je kijkt met het hele gezin.

Tickets kunnen besteld worden via de website van BSO-producties (www.bso-producties.be).