Ronald Van Rillaer (Look & Smile): “Ik weet niet of ik nog terug opstart met theater”

on

Ronald Van Rillaer is een creatieve duizendpoot. Hij is zowel acteur, auteur, regisseur, stemmenleverancier, organisator van workshops, straat- en bedrijfsanimaties en nog veel meer. Ronald schreef en speelde reeds meer dat 20 kabaretvoorstellingen, kinderprogramma’s, theaterstukken en speelde de rol van Lambik in de musical ‘Suske en Wiske’.

Theaterstukken speelt hij in zijn eigen Werkplaats Look & Smile in de Van Loenoutstraat in Deurne. Normaal gezien zou in maart 2020 het theaterstuk ‘Orgasme 3’ in première zijn gegaan. We zijn nu vijf maanden verder en Ronald Van Rillaer ziet, zoals alle theatergezelschappen, de toekomst somber tegemoet. Wij van Explosief hadden een gesprek met hem.

Explosief: Beste Ronald, hoe zie je de toekomst van uw theatergezelschap?

Ronald Van Rillaer: Ik ben zo goed als gestopt met theater. Ik wilde ‘Orgasme 3’ nog wel organiseren in oktober, maar dan moest ik een andere regisseur, acteurs en promo zoeken. Toen ik daar volop mee bezig was kwam de tweede pandemie en heb ik het opgegeven. Ik weet niet of ik dit nog opstart.

Ik heb een plan om muziekoptredens te organiseren en geen theater meer. Met pijn in mijn hart, maar ik kan dit niet meer volhouden. Ik zie wel waar dit eindigt.

Hoe lang kun je nog overleven zonder theatervoorstellingen?

Ik kan dat niet overleven met alleen theater. Ik heb ook veel workshops, straatanimaties, theatervoorstellingen, etc. Maar alles is afgelast vanaf midden maart.

Krijgen jullie financiële steun van de overheid?

Neen, Een vzw krijgt enkel steun als je mensen in dienst hebt genomen. Ik werk met losse contracten, dus dat kan ik niet voorleggen. Nul euro dus.

Vrees je dat er veel theaterzalen en -gezelschappen zullen sneuvelen door deze Coronacrisis?

De theaterzalen die geen subsidies krijgen gaan het zeer moeilijk krijgen, dat staat vast!

Wanneer zou, met de maatregelen die er nu genomen worden, eventueel de eerste voorstellingen kunnen doorgaan? 

Misschien start ik volgend jaar, maar het blijft een groot risico dat alles weer wordt afgelast. Dat risico kan je niet nemen als je financieel zwak staat!

Nu er geen theater is, hoe vul je je dagen?

Veel lezen en plannen en zoeken naar alternatieven. Je moet niet alleen creatief zijn als artiest maar ook in het leven.

Denk je dat het leven ooit terug ‘normaal’ zal worden, zoals voor de Coronacrisis?

Dat zal wel, maar dat gaat nog lang duren. Tot er een vaccin komt zeker niet, maar daarna zal het wel terug normaal zijn. Gaan de mensen er iets van geleerd hebben? Neen. Ook op de slechte punten zal alles terug normaal worden. Je zal er voor jezelf altijd het beste van moeten maken.