Peter Michielsen (Teater De Peerdestal): “Hoe klein ons teater ook is, De Peerdestal krijgen ze niet klein!”

Het zijn harde tijden voor theatergezelschappen, acteurs en al wie er mee te maken heeft. Ook het gezellige caféteater ‘De Peerdestal’ beleeft moeilijke tijden. Alle acteurs, medewerkers én het publiek kijken reikhalzend uit naar de heropening van het theater aan de Sint-Nicolaasplaats in Antwerpen. Zelf hoopt het theatergezelschap in januari 2021 terug te kunnen opstarten.

Wij van Explosief stelden aan theatermakers enkele vragen. Steeds dezelfde vragen, maar verschillende antwoorden.  Vandaag vertelt Peter Michielsen, acteur, regisseur en directeur van Teater De Peerdestal, hoe het theatergezelschap deze coronacrisis tracht te overleven.

Peter Michielsen en Yolanda Van den Broeck – komedie ‘Daar Zijn Kosten Aan’ © EXPLOSIEF

Explosief: Na wat de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist, hoe zie je de toekomst van uw theatergezelschap? 

Peter Michielsen: Voorlopig lukt het nog, al staat het water ons bijna aan de lippen. De massale steun van onze abonnees geeft ons extra ademruimte. Als klein, intiem Teater bewandelen we momenteel enkele pistes om zodra het kan veilig terug op te starten.

Hierbij willen we ons trouw publiek extra in de bloemetjes zetten voor hun steun en jarenlange vriendschap. En voeg er ineens maar al onze acteurs en medewerkers bij. Zonder hun doorzettingsvermogen zou dit alles niet lukken.

Welke voorstellen zou je willen geven aan de Nationale Veiligheidsraad ivm cultuur?

De grotere theaters (met meer zaalcapaciteit) kunnen perfect voorstellingen organiseren in alle veiligheid. Beoordeel dus op zaalcapaciteit/oppervlakte, maatregelen en nieuwe zaalbezetting. Zowel de semi-professionele als de amateurtheaters zijn continu bezig geweest met organiseren en herplannen. Allemaal werk voor niets, omdat de maatregelen steeds wijzigen. En daarenboven zijn de richtlijnen dikwijls niet transparant of duidelijk.

Ik daag hen uit om een theaterstuk te vinden waar de acteurs 1,5 meter van mekaar kunnen blijven. Alvast niet in het luchtigere genre. Misschien een leuke uitdaging voor onze Vlaamse toneelschrijvers: ‘De Nationale Veiligheidsraad: een klucht in meerdere bedrijven ‘ 🙂

Hoe lang kunnen jullie nog overleven zonder theatervoorstellingen?

Normaal 1 jaar. Momenteel mikken we op januari om de situatie te evalueren en zien we hopelijk licht aan het eind van de tunnel.

Krijgen jullie financiële steun van de overheid?

Neen. Teater De Peerdestal is sinds de oprichting door Frans Van de Velde, naast enkele materialensponsors zelfbedruipend. Wel hebben we enkele maanden vrijstelling van huur. Hier zijn we onze verhuurders enorm dankbaar voor.

Peter Michielsen en Frans Van de Velde © De Peerdestal

Vrees je dat er veel theaterzalen en -gezelschappen zullen sneuvelen door deze Coronacrisis?
Ja, maar dat wensen we niemand toe. Ik ben ervan overtuigd dat onze theatergezelschappen creatief genoeg zijn om deze crisis te overwinnen. We kunnen er alleen maar sterker uit komen. Blijf solidair onder mekaar. 

Wanneer zou, volgens de maatregelen die er nu genomen worden, de eerste voorstellingen kunnen doorgaan? 

Hopelijk januari 2021.

Heb je plannen om de volgende weken, maanden toch iets cultureel te brengen, om zo wat inkomsten te kunnen genereren?

Er zijn verschillende scenario’s die we overwegen. Maar die verklappen we nog niet 😉 Hoe klein ons teater ook is, De Peerdestal krijgen ze (voorlopig) niet klein. Dat is een belofte die we bij de overname als vzw aan Frans hebben gedaan. Zowel het bestuur als onze acteurs en medewerkers.

Dus wij gaan zeker door, zolang de minister van cultuur niet de finale mokerslag toedient. En daar wringt net het schoentje: soms lijkt het wel of er in Vlaanderen enkel voetbal bestaat.

Denk je dat het leven ooit terug ‘normaal’ zal worden, zoals voor de Coronacrisis?

Het is wachten op het nieuwe ‘normaal ‘ én een vaccin. Alles hangt af van hoe het publiek gaat reageren. Maar daar ben ik gerust in. Onze voorouders hebben jaren van oorlog doorstaan. Dan zullen we dit binnen afzienbare tijd ook wel kunnen kaderen en opnieuw doorgaan.