Guy Keeren (Multatulitheater) over theater in Coronatijden

on

Nu het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw in stijgende lijn gaat, ziet het er somberder uit dan ooit voor de cultuursector in Vlaanderen. Van gouverneur Berx moet de sector (nog) niet op hulp rekenen, tot grote teleurstelling van theatergezelschappen, acteurs en al wie er mee te maken heeft.

Wij van Explosief stelden aan theatermakers enkele vragen. Steeds dezelfde vragen, maar verschillende antwoorden.  Vandaag laten we Guy Keeren, voorzitter van het Multatulitheater in Antwerpen, aan het woord.

Explosief: Na wat de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist, hoe zie je de toekomst van uw theatergezelschap? 

guy1 (1)Guy Keeren: Wat de veiligheidsraad heeft beslist doet toch wat vragen rijzen over het belang van cultuur in het algemeen. Het lijkt duidelijk dat het lobbywerk van cultuur een veel minder grote invloed heeft dan andere sectoren. Maar wij zijn braaf en volgzaam en zullen de opgelegde regels zo strikt als mogelijk opvolgen.

Welke voorstellen zou je willen geven aan de Nationale Veiligheidsraad ivm cultuur?

In een theaterzaal zit iedereen op een vaste plaats, er wordt tijdens de voorstellingen niet rondgelopen, er wordt weinig of niet gepraat, hoogstens gelachen. Dat is moeilijker te realiseren in een restaurant of café, niet? Een voorstelling duurt zo’n 2 uur meestal, dat is vergelijkbaar met een vlucht naar bv. Spanje. Alleen mogen de vliegtuigen wel vol zitten, wij garanderen de nodige afstand tussen de persoonlijke bubbels en mondmaskers zijn verplicht.

Krijgen jullie financiële steun van de overheid? Indien ja, welke kosten kunnen daarmee gedekt worden? 

Wij krijgen geen steun van de overheid en die vragen we ook niet. Onze sponsors, onze trouwe toeschouwers en ons spaarpotje zullen ons in leven houden. Het komende seizoen hopen we break-even te draaien. Als dat lukt, zijn we tevreden. Dat kunnen we natuurlijk maar even volhouden. Huishuur en andere vaste kosten blijven wel doorlopen.

Vrees je dat er veel theaterzalen en -gezelschappen zullen sneuvelen door deze Coronacrisis?

Het zou inderdaad best kunnen dat een aantal gezelschappen het doek definitief zullen laten vallen, dat zal moeilijk te vermijden zijn. Maar de theaterwereld is flexibel en ik verwacht dat er in de toekomst, als alles terug bij het oude is, wel nieuwe gezelschappen zullen ontstaan.

Wanneer zou, met de maatregelen die er nu genomen worden, de eerste voorstellingen kunnen doorgaan? 

Onze eerste première is op 12 september. Dan openen we met onze eerste productie van dit seizoen ‘Pokeren voor Australië’, een gloednieuwe komedie (creatie voor Vlaanderen) van François Scharre, vertaald en bewerkt door mezelf in een regie van Thomas De Wit. De repetities zijn in volle gang, met mondmaskers is dat moeilijk, maar we voorzien faceshields die het toch iets comfortabeler maken. Alle ontsmettingsmiddelen zijn voorzien en we gaan er van uit dat de groep acteurs ondertussen hun eigen bubbel vormen.

guy2

De voorstellingen zelf zullen doorgaan in onze zaal met slechts 45 plaatsen en extra tafeltjes er tussen. De foyer zal gesloten blijven, zodat we de klapdeuren van het theater tijdens de voorstelling kunnen open laten om de verluchting te verbeteren. Tijdens de pauze kunnen de toeschouwers een drankje bestellen in Café Multatuli (of vooraf) en dat zelf afhalen omdat het café een eenmanszaak is en dat kan dan. De voorstellingen zullen beginnen om 20 uur zodat rond 22.15 uur de voorstelling gedaan is en iedereen rustig naar huis kan voor de avondklok ingaat.

Nu er geen theater is, hoe vul je je dagen?

Ik zelf vul mijn dagen met wandelen, fietsen, heel veel lezen en af en toe genieten van ons eerste kleinzoon Lex. Ik werk ook aan een nieuwe vertaling met als werktitel ‘Liegebeesten’ die binnenkort zal klaar zijn.

Denk je dat het leven ooit terug ‘normaal’ zal worden, zoals voor de Coronacrisis?

Ik hoop dat het leven terug ‘normaal’ wordt natuurlijk. Maar ik vrees dat dit virus nog wel even onder ons zal zijn en dat we eigenlijk zullen moeten wachten tot er een betaalbaar, veilig en efficiënt vaccin op de markt komt.