Ben Bervoets over theater in Coronatijden

on

Nu het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw in stijgende lijn gaat, ziet het er somberder uit dan ooit voor de cultuursector in Vlaanderen. Het zijn harde tijden voor theatergezelschappen, acteurs en al wie er mee te maken heeft.

ben4
Ben Bervoets

Wij van Explosief stelden enkele theatermakers acht vragen. Steeds dezelfde vragen, maar verschillende antwoorden. Ben Bervoets van Take Twee Producties en poppentheater Klein Maar Moedig bijt de spits af.

Explosief: Na wat de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist, hoe zie je de toekomst van Take Twee Producties?

Ben Bervoets: Ons theater heeft wel een deuk gekregen, maar we overleven het en daar zijn we het hele team en het Fakkeltheater (Sam en Michael) dankbaar voor.

Welke voorstellen zou je willen geven aan de Nationale Veiligheidsraad ivm cultuur?

De raad die zou willen geven is, alles wat het theater betreft door te laten gaan met volledig bezetting, maar desnoods met mondmaskers. ook in de Kleine Fakkel.

ben6

Hoe lang kunnen jullie nog overleven zonder theatervoorstellingen?

Momenteel kunnen we nog even doorgaan, maar het mag niet te lang meer duren.

Krijgen jullie financiële steun van de overheid? 

Wij krijgen niks steun, wij leven enkel van de ticketverkoop. Niet spelen is geen inkomsten. Maar de onkosten (boekhouding e.d.) blijven doorgaan.

Vrees je dat er veel theaterzalen en -gezelschappen zullen sneuvelen door deze Coronacrisis?

Ik vrees wel dat er theaters zullen sneuvelen, het is niet te hopen, maar ja, we kunnen de rekening van andere niet maken. Dat het veel geld kost, daarvan mag je gerust zijn. Als dit blijft doorgaan, sneuvelen er gezelschappen.

ben7Wanneer zou, met de maatregelen die er nu genomen worden, de eerste voorstellingen kunnen doorgaan? 

Onze eerste voorstellingen zijn die van het Poppentheater Klein maar Moedig “De Tovenaar van Babbeljam” vanaf 5-9-2020 tot en met 7-11-2020 en en op 24 en 25 september 2020 zou onze theatershow “Ben en Jerry Special” doorgaan. Vanaf 7-11-2020 tot en met 22-11-2020 “Ambetante Tantes”

Nu er geen theater is, hoe vul je je dagen?

Ik ben bezig decors en attributen te maken.  Ik heb sowiezo al drie producties klaar. Momenteel beginnen de repetities van de Ambetante Tantes en onze Show.

Denk je dat het leven ooit terug ‘normaal’ zal worden, zoals voor de Coronacrisis?

Hopelijk komt na de Coronacrisis het normale leven terug, maar ik vrees dat sommige klanten toch gaan wegblijven uit angst. Maar geloof mij, groot of klein, elk theater zal de veiligheidsmaatregelen toepassen en zijn in staat zijn om veilige voorstellingen te geven.

ben5