Loge 10 Theaterproducties brengt Broadway klassieker ‘Moordspel’ naar Vlaanderen

on

Loge 10 Theaterproducties brengt al meer dan 15 jaar theaterproducties naar Vlaanderen die alleen te zien zijn in Londen, New York, Parijs en Duitsland. Loge 10 staat bekend om een gevarieerd theaterprogramma te brengen, titels als Nonsens, Hamlet, De Muizenval, Moord op de Nijl, Amadeus, Calendar Girls, Moord op de Oriënt Express, De Collega’s, Toen waren er nog nul, The Elephant Man, Oliver Twist en Het Kerkhofclubje passeerden de revue. 

sized_sized_DSC_0473

2020 is een feestjaar voor Loge 10 want hun dertigste productie ging in première. Deze feestelijke gebeurtenis mocht niet zomaar voorbij gaan en werd gevierd met de Broadway klassieker ‘Moordspel’ (Deathtrap). ‘Moordspel’ was één van de langst gespeelde toneelstukken op Broadway en werd genomineerd voor maar liefst 4 Tony Awards, waaronder die voor ‘Beste Stuk’. Deze klassieker werd ook uitgegeven in boekvorm en verfilmd.

Drie jaar heeft Loge 10 geijverd om deze Broadway klassieker naar Vlaanderen te krijgen en op 5 maart 2020 was het D-day en ging ‘Moordspel’ in première in het Fakkeltheater in Antwerpen.

sized_sized_DSC_0479

Moordspel is een komische thriller van Ira Levin, de auteur van o.a. ‘Rosemary’s baby’, ‘A kiss before dying’ en ‘The boys from Brasil’.

Het verhaal speelt zich af in het bureau van Sidney Bruhl, schrijver van het succesvolle toneelstuk ‘De Hand van een moordenaar’. Het is achttien jaar geleden dat hij nog iets deftig op papier gekregen heeft. De stukken die hij schreef waren één voor één flops. Gelukkig heeft hij een rijke echtgenote en kan hij overleven op haar kosten. Maar ook haar geld is niet onuitputtelijk.

88098958_2657493281139443_5790977350921355264_n

Dan ontvangt Sidney een script met de post, geschreven door Clifford Anderson, een jonge student van Sidney. Sidney ziet in dit stuk ‘Moordspel’ een thriller met veel potentieel. Dit veelbelovend debuut zal ongetwijfeld een kaskraker worden, maar dit zegt hij niet tegen Anderson. Dit theaterstuk zou Sidney meteen uit de armoede halen.

Er is wel een probleem: het stuk is niet van hem. Zijn echtgenote Myra stelt voor om Anderson te helpen als co-auteur. Maar jaloezie en hebzucht steken bij Sidney de kop op en hij bedenkt een plan hoe hij het stuk in handen kan krijgen. Sidney belt Clifford op en nodigt hem uit bij hem thuis. 

Sidney ontdekt dat alleen hij en Clifford het bestaan van dit stuk kennen. En er ontstaat in het hoofd van Sidney een moordzuchtig plan. Myra herkent haar echtgenoot niet meer en is niet eens met zijn plan. Bovendien woont de beroemde helderziende Helga Ten Dorp dicht bij hun huis. Zij is meesteres in het oplossen van moorden. Myra stelt voor aan haar echtgenoot om een stuk over haar te schrijven, maar in Sidneys’ hoofd spelen nog steeds sinistere gedachten…

sized_sized_DSC_0465

Het publiek treed binnen in het bureau van Sidney, met aan de muren requisiten uit zijn vorige toneelstukken, die op mij op zich al een akelig gevoel bezorgen. ‘Moordspel’ is een toneelstuk over een toneelstuk waarbij het publiek getuige is van een moord. Spanning, griezelige momenten en humor volgen elkaar in een sneltempo op en het publiek valt van de ene verrassing in de andere . 

flyer A5 Moordspel recto 2Want de acteurs spelen een kat- en muisspel met het publiek. Als je denkt dat je weet hoe het verhaal in de haak zit, komt er weer een andere verrassing uit de hoek. Bestaat de perfecte moord? Maakt geld gelukkig? En is het waar dat in ieder mens een moordenaar schuilt? Als je antwoorden wil op deze vragen, moet je naar ‘Moordspel’ komen kijken.

Ik hield alvast van dit unieke ‘Moordspel’, op sommige momenten zat ik echt op het puntje van mijn stoel. Loge 10 is er grandioos in geslaagd om deze Broadway klassieker in Vlaanderen op de planken te brengen. Ook de acteurs vertolkten hun rol met veel overtuiging, en dit in een prachtig decor.

Wie houdt  van een moordspel met veel humor en plot twists, mag een van de meest gespeelde thrillers op Broadway absoluut niet missen!

MOORDSPEL

Auteur: Ira Levin

Regie: Bruno Van Heystraeten

Cast: Andrea Croonenberghs, Rikkert Van Dijck, Karin Jacobs, Elias Bosmans en Erik Goris

Nog tot en met 29 maart 2020

Rode Zaal Fakkeltheater

Hoogstraat 12

2000 Antwerpen

Reserveren: 0489 15 13 17 of via www.loge10.be