Volledige cast ‘Urbanus, de musical’ bekendgemaakt in Tollembeek

Vrijdag 13 december 2019 werd in Tollembeek de complete cast van ‘Urbanus, de musical’ voorgesteld. ‘Urbanus, de musical’ is vanaf vrijdag 16 oktober 2020 te zien in Antwerpen, (Theater Elckerlyc), Gent (Capitole) en Hasselt (Ethias Theater).

sized_Urb-21

Op basis van het geschifte oeuvre en met de steun van Urbanus en lijftekenaar Willy Linthout, maakt regisseur Stany Crets voor productiehuis Deep Bridge een voorstelling voor de jeugd van 2 tot 215 jaar. Jonas Van Thielen, bekend van zijn rollen in ‘Ten Oorlog’, ‘Tegen De Sterren Op’ en de nieuwste Ketnet-reeks ‘Dag Sinterklaas’, krijgt straks het verrassende gezelschap van stand-up comedians Bart Vanneste, Gunter Lamoot en Veerle Malschaerts.

sized_Jonas

“Ik vind het wreed speciaal. Ik weet niet goed wat ik ervan moet verwachten, want het is de eerste keer dat ze mij voor zoiets hebben gevraagd. Ik stap uit mijn comfortzone, maar dat maakt het net boeiend”, zegt Bart Vanneste, die hoopt om als vader Cesar even hard te mogen schitteren als zijn ‘Freddy De Vadder’.

sized_Ann

Net als in een ver verleden, vormen Bart en de actrice Veerle Malschaert, die de rol van moeder Eufrazie voor haar rekening neemt, een koppel. Comedian Gunther Lamoot heeft een dubbelrol en geeft invulling aan stofjas en de belastingscontroleur.

sized_Bart

Stany Crets zorgt voor het scenario en de regie van ‘Urbanus, de Musical’ en hij heeft er nu al veel zin in: “Jonas gaat die rol sterk neerzetten. Ik kijk uit naar Koen Van Impe, een trouwe luitenant die de madam met de bontjas gaat spelen, de aartsvijand van Urbanus.

sized_Koen

De musical is eerder gebaseerd op het werk van Urbanus in plaats van zijn leven, want dan zou het een saaie musical worden (lacht). Als we gebruik zouden maken van al het materiaal dat er voorradig is, met name zijn sketches, liedjes, films en strips, dan zijn we vertrokken voor een productie van minstens 13 uur met maximum 3 pauzes (lacht), maar dat gaan we niet doen. Het wordt een kwestie van selecteren en keuzes maken, maar wees gerust: jong en oud gaan zich amuseren.”

sized_Veerle

Het is leuker dat ze van u een musical maken, dan gehakt in de pers”, begint Urbanus lachend het gesprek. “Dat ik op mijn 70ste dit nog mag meemaken, dat vind ik kei tof. Ik zie het als een eerbetoon, maar als het een groot kassasucces wordt, dan is het eerder een exploiteerbetoon”, zegt hij lachend.

Urbanus kreeg vaak de vraag waarom hij aan de kant supportert, maar zelf niet meespeelt in ‘Urbanus, de Musical”: “Ik kan helemaal niet zo goed zingen als Gunter Lamoot of Bart Vanneste en daarmee val ik er direct buiten. Het theater is mijn eigen winkel en daar heb ik meer dan werk genoeg mee, als kleine zelfstandige ga ik niet in iemand anders zijn winkel koekeloeren, dus vind ik het tof dat ze daarvoor andere mensen hebben gevonden.”

sized_Gunter

In de musical die rond het werk van de populaire en geliefde komiek draait, zal er straks veel gelachen, maar ook gezongen worden: “In het begin was het de bedoeling om een musical te maken rond de strips, maar toen we aan tafel zaten vroegen ze me of ze er ook wat liedjes mochten insteken. “Da’s geen probleem”, zei ik en ondertussen zitten er 22 liedjes in. Ik heb alle vertrouwen in de cast en in de Stany (Crets). Die gaat dat goed doen en volgens mij wordt dat een beetje hetzelfde scenario als de musical MAMMA MIA!, behalve dat het sjieke galakostuum van ‘Waterloo’ wordt ingeruild voor ‘Tollembeek’ met een floeren broek. ‘Mamma Mia!’ wordt ‘Als moeder zong’, ‘Thank You For The Music’ wordt ‘Hitttentit’ en ‘Money, Money, Money’ wordt ‘Ge moogt naar huis gaan’”.

sized_Urb-22

Urbanus denkt te weten waarom ze hem nauw betrekken. “Musical hoort bij cultuur, maar om te voorkomen dat het te elitair wordt, hebben ze mijn naam erbij gehaald en dat werkt drempelverlagend.”

‘Urbanus, de musical’ met o.a. Jonas Van Thielen (Urbanus), Veerle Malschaert (Eufrazie), Bart Vanneste (Cesa), Ann Van Den Broeck (Pola), Gunter Lamoot (Stofjas & Belastingscontroleur), Koen Van Impe (Madam met een bontjas) en ensemble Shana Pieters, Florian Avoux, Floris Devooght, Charlotte Campion, Jolijn Antonissen en Helle Vanderheyden, speelt vanaf 16 oktober 2020 in de Antwerpse Elckerlyck, vanaf 14 november in de Gentse Capitole en vanaf 21 november in het Hasseltse Ethias Theater. Voor tickets en infowww.deepbridge.be

 

Foto’s: Deep Bridge