Sam Verhoeven: “800 jobs verdwijnen door beslissing van de Vlaamse Overheid!”

on

Tijdens de voorstelling van het nieuwe theaterseizoen haalde Sam Verhoeven, directeur van het Fakkeltheater in Antwerpen, scherp uit naar de politiek. Want tegen 2022 dreigen er maar liefst 800 jobs in de socioculturele sector verloren te gaan. Door een beslissing van  de Vlaamse regering zullen alle loonsubsidies via de statuten GESCO en DAC verdwijnen.

Sam Verhoeven: “Afgelopen weken is er in alle stilte – door de Vlaamse Overheid, departement cultuur – een zeer drastische en waarschijnlijk onomkeerbare beslissing genomen om alle DAC en GESCO-subsidies af te schaffen per 1 januari 2022.  Samen met Fakkeltheater zijn onder andere TinnenPot in Gent, Paljas Producties, NT-Gent en vele, vele andere gezelschappen de dupe geworden van deze beslissing.

sized_DSC_0968

In totaal gaat het over meer dan 800 voltijdse betrekkingen. Ter vergelijking: in Vlaanderen en Brussel zijn er slechts 236 bedrijven met meer dan 800 werknemers. En toch wordt hier over gezwegen. Waarom? Met 75.000 bezoekers per jaar dragen wij – als theater – ook bij aan de lokale economie. Denk maar aan al die mensen die voor een voorstelling nog iets gaan eten, of die na een voorstelling gaan pintelieren! Of gewoon mensen die er een dagje Antwerpen van maken.

sized_sized_DSC_0966Wij – als theatermakers – worden weggezet als oude wijven die niets anders doen dan zeuren over geld, over subsidies, over ‘meer – meer – meer’… Als ik in eigen naam mag spreken: ik heb het nog nooit voor zo weinig gedaan. En daarom denk ik, dat het tijd wordt voor een duidelijk signaal. Theater is voor iedereen, door iedereen. Ik pleit voor een cultureel beleid dat rekening houdt met én de noden van de mensen uit de culturele sector (en niet enkel de grote instituten) én de noden van de mensen die gewoon graag en betaalbaar naar theater willen gaan.”