Music Hall Classics presenteert zinderende opvoering van Verdi’s opera ‘Il Trovatore’

on

Music Hall Classics presenteert in oktober 2019 de klinkende Giuseppe Verdi-klassieker, en één van de populairste opera’s aller tijden, ‘Il Trovatore’ in Stadsschouwburg Antwerpen (12/10), Capitole Gent (13/10) en Concertgebouw Brugge (17/10). Liefde en haat zijn maar een aria van elkaar verwijderd in dit stuk dat knettert van de jaloezie, intriges en kippenvelmomenten. Laat je meevoeren naar het 15e-eeuwse Spanje wanneer de internationale topcast, bezeten van passie, aria’s zoals ‘Di quella pira’, ‘Stride la vampa’ of het wereldbekende ‘Zigeunerkoor’ aanheft. Deze zinderende ‘Il Trovatore’ zal zowel toegewijde Verdi-fans bekoren, als opera-newbies overtuigen. Tickets & info: www.musichall.be

ope1Giuseppe Verdi (1813 – 1901) was één van de grootste Italiaanse operacomponisten ooit, met maar liefst 26 werken op zijn conto. Toen het doek zakte na de Romeinse première van Verdi’s ‘Il Trovatore’ (‘De Troubadour’) in 1853, schalden de bravi door de zaal. Een klassieker was geboren en werd later onsterfelijk door pakkende performances van diva’s zoals Maria Callas en Leontyne Price.

De opera staat erom bekend zangtechnisch enorm veeleisend te zijn voor de solisten. De dirigent Toscanini zei ooit: “Je hebt gewoon de vier beste zangers nodig die er zijn.

Het verhaal
sized_unnamed (21)Spanje circa 1410. Graaf Di Luna heeft een oogje op hofdame Leonora, maar haar hart klopt eigenlijk voor de mysterieuze rebel en troubadour Manrico. Na een nachtelijke vergissing komt het tot een duel zonder overwinnaar tussen de twee mannen.

Een burgeroorlog raast intussen door het land en Manrico geraakt zwaargewond. De moeder van Manrico, de zigeunerin Azucena, vertelt hem het waanzinnige verhaal van haar moeder die voor hekserij tot de brandstapel veroordeeld werd door de vader van Di Luna. Belust op wraak ontvoerde Azucena een kind van de graaf, maar ze doodde in haar verwarring haar eigen kind.

Dan hoort Manrico dat zijn grote liefde Leonora het klooster intrekt, omdat ze zijn dood vermoedt. Hij wil haar stoppen, maar komt Graaf Di Luna tegen. Leonora vlucht alsnog de zonsondergang tegemoet met Manrico, maar die verneemt dat de gruwelijke graaf zijn moeder Azucena gevangen heeft.

Manrico’s dappere reddingspoging mislukt en samen belanden moeder en zoon in de kerker. Wat nu? Verwarring, jaloezie, haat en onverwachte familiebanden komen samen in een wervelend epos dat de ene plottwist na de andere aan elkaar rijgt.

Een niet te missen vuurwerk van muziek en zang, waar je nog lang over zal napraten!

Praktisch 
‘Il Trovatore’

Stadsschouwburg Antwerpen
Zaterdag 12 oktober 2019 – 20u (première)
Capitole Gent
Zondag 13 oktober 2019 – 15u
Concertgebouw Brugge
Donderdag 17 oktober 2019 – 20u

Italiaans gezongen, Nederlandstalige boventiteling
Duur voorstelling: ± 2u50min (inclusief pauze)
Tickets & info: www.musichall.be

Producent: Geert Allaert
Regisseur: Thilo Reinhardt
Dirigent: Igor Tchernetsky
Orkest en koor: Music Hall Classical Orchestra and Chorus