Opera ‘Madama Butterfly’ in Stadsschouwburg Antwerpen

on

Op 14 mei 2019 sloot Music Hall zijn 30-jarig jubileumseizoen af met de opera ‘Madama Butterfly’ in Stadsschouwburg Antwerpen. Met het tragische liefdesverhaal ‘Madama Butterfly’ kon componist Giacomo Puccini (1858-1924) alle emotionele registers opentrekken. De muziek die hij voor Butterfly schreef, is een boeiende confrontatie tussen Oost en West. Het is een mengeling van leidmotieven in de stijl van Wagner en authentieke Japanse melodieën, die zonder uitzondering allemaal recht naar het hart gaan.

sized_MButterfly_MH_Corporate_1920x1080

Het verhaal, de emoties en de muziek zijn zo universeel dat ‘Madama Butterfly’ na al die jaren onverminderd populair blijft. Puccini vond het zelf zijn meest doorvoelde en expressieve opera.

Het verhaal speelt zich af in Japan. De vijftienjarige Cio-Cio-San, bijgenaamd ‘Butterfly’ groeide op in een rijke familie. Nadat haar familie in armoede was vervallen werd ze een geisha of gezelschapsdame. Huwelijksbemiddelaar Goro koppelt haar aan Benjamin Pinkerton, een Amerikaanse officier die in Nagasaki is gelegerd.

Maar Pinkerton weet niet of hij alleen maar verliefd is of hij ook echt van haar houdt. Naar Japans gebruik sluit hij een huwelijkscontract af voor 99 jaar, dat elke maand opzegbaar is. Pinkerton ziet haar enkel als een speeltje, maar Cio-Cio-San neemt het zo ernstig dat ze zelfs haar geloof opgeeft. Dit wordt haar door haar familie niet in dank afgenomen en ze wordt verstoten.

Nadat ze enkele passionele nachten beleefde met Pinkerton, vertrekt hij naar Amerika. Madama Butterfly wacht met hun zoontje, waarvan Pinkerton het bestaan niet vanaf weet, vol liefde op de terugkeer van haar man, ook al probeert haar kamermeisje Suzuki en Goro haar te overtuigen om opnieuw te trouwen.

madaMaar Madama Butterfly wil hier niets van weten. Ze neemt haar huwelijk serieus. Drie jaar zijn voorbijgegaan en consul Sharpless heeft een brief ontvangen waarin staat dat Pinkerton onderweg is naar Japan met Kate, zijn nieuwe Amerikaanse vrouw. Madama Butterfly bereidt met haar kamermeisje een feest voor om haar man te verwelkomen.

Wanneer consul Sharpless en Pinkerton zijn aangekomen, denkt Madama Butterfly nog altijd dat hij voor haar is teruggekomen. Maar dan wordt ze geconfronteerd met zijn nieuwe echtgenote. Ze overtuigen Madama Butterfly dat het kind beter mee kan gaan met zijn vader naar Amerika. Uiteindelijk stemt ze toe, maar ze zegt dat Pinkerton zijn zoon zelf moet komen ophalen. Als ze alleen is pleegt ze zelfmoord, Pinkerton komt net te laat en ziet haar sterven voor zijn ogen…

 

madama_butterfly_Logo_liggend (1)

Music Hall Classics brengt deze parel  in een strak en sober decor. Maar eenvoud siert deze mooie opera. Door deze keuze wordt de aandacht vooral getrokken naar de emoties van de zangers. ‘Madama Butterfly’ werd vertolkt door een indrukwekkende cast, de zang- en acteerprestaties waren subliem en de cast werd begeleid door Music Hall Classical Orchestra and Chorus, onder leiding van dirigent Igor Tchernetsky.

De Japanse sopraan Hiroko Morita schitterde in de rol van Madama Butterfly. Ze was zo overtuigend in haar rol dat ze met haar zang en emoties moeiteloos de harten van het publiek veroverde. Tijdens de hartverscheurende scène, wanneer ze voelt dat ze haar man kwijt is en ook haar zoontje verliest, werd het muisstil in de zaal.

‘Madama Butterfly’ is een uitmuntende opera met grote klasse en daar waren alle toeschouwers het mee eens. Want de cast kreeg een welverdiend minutenlang applaus en een staande ovatie. Deze beklijvende opera was de perfecte afsluiter van het Music Hall seizoen.