Prachtig ballet ‘Sleeping Beauty’ in Stadsschouwburg Antwerpen

on

In het seizoen van 2018-2019 viert Music Hall zijn 30ste verjaardag. Om deze verjaardag te vieren is Music Hall erin geslaagd om een prachtig aanbod te creëren, voor elke leeftijd en met verschillende kunstvormen. Musicals als ‘Scrooge’, ‘Neverland’, ‘The Adventures of Peter Pan’ en ‘Hans en Grietje’ passeerden de revue. Voor de opera- en operetteliefhebbers pakte Music Hall uit met een boeiend programma met onder andere ‘Carmen’, ‘Nabucco’ en ‘La Bohème’. Ook dansliefhebber werden op hun wenken bediend met de wondermooie balletvoorstellingen.

sized_60003244_2295179807411308_1292016640417857536_o

Op donderdag 9 mei 2019 ging het ballet ‘Sleeping Beauty’ in première in Stadsschouwburg Antwerpen. Dit klassieke ballet is een meesterwerk, geschreven door de Russische componist Tchaikovsky. Het is uitgegroeid tot een van de allerbekendste balletten en staat nog steeds op het repertoire van alle toonaangevende gezelschappen. ‘Sleeping Beauty’ laat dansers toe op hun hoogste niveau te dansen. De schitterende decors en kostuums, samen met het onverwoestbare verhaal, zorgen voor een onvergetelijk spektakel voor de hele familie.

sized_60183185_2295179384078017_8799233339086077952_o

Het verhaal van ‘Sleeping Beauty’ of misschien beter gekend als ‘Doornroosje’ is gebaseerd op het sprookje van Charles Perrault en vertelt het verhaal van prinses Aurora. Op haar doopfeest krijgt ze de magische zegen van alle feeën van het koninkrijk, onder hen de Seringenfee. Elke fee spreekt haar wens uit, die moet verzekeren dat de prinses opgroeit tot de mooiste vrouw, de meest sierlijke danseres, de allerzoetste zangeres en de schitterendste muzikante.

Maar het mooie feest wordt abrupt onderbroken door de komst van de slechte fee Carabosse. Ze is woedend omdat ze niet is uitgenodigd op het doopfeest. Ze haalt haar gram bij het koninklijk echtpaar, die haar verwijst naar hun ceremoniemeester Catalabutte, die verantwoordelijk was voor de gastenlijst.

sized_59929299_2295179614077994_2271730171335671808_o

Fee Carabosse rekent af met de ceremoniemeester, maar daarmee is haar woede nog niet gekoeld. Ze vervloekt prinses Aurora, zij zal zich op haar zestiende verjaardag prikken aan een spoel en sterven. Maar gelukkig had de Seringenfee haar wens nog niet uitgesproken. Ze kan de wens van fee Carabosse niet meer ongedaan maken, maar wel verzachten. Prinses Aurore zal niet sterven bij  het prikken aan een spoel, maar iedereen in het kasteel zal wegzakken in een 100-jarige slaap. Het enige dat prinses Aurora kan doen ontwaken is een liefdeskus van een prins die echt van haar houdt…

sized_60329200_2295179490744673_7220156546485846016_o

Na het wereldberoemde ‘Zwanenmeer’ is ‘Sleeping Beauty’ het tweede van de drie balletten waarvoor Tchaikovsky de muziek componeerde en wordt gezien als één van Tchaikovsky’s meest geraffineerde partituren. In 1890 ging in Sint-Petersburg dit ballet in première, gebracht door het Mariinskiballet. De rol van Aurora hebben alle grote ballerina’s gedanst, onder hen de legendarische Margot Fonteyn, Pamela May, Moira Shearer en Svetlana Zakharova. Deze keer wordt de rol van Aurora gedanst door Elena Chernova.

sized_adGzOW9w

Vanaf dat het doel open gaat, word je meteen overdonderd door het prachtige decor. Achter het hek krijgen we een paar taferelen te zien, zoals de fee die wordt weggejaagd en de koningin die zwanger is. Dan gaat het hek open en komen we terecht in het kasteel op het moment dat de geboorte van prinses Aurore aangekondigd wordt, verder van het doopfeest tot het feest voor haar zestiende verjaardag, waar er vier prinsen het hof komen maken aan prinses Aurora. Maar er is ook een onbekende gast die haar een cadeau geeft, met alle gevolgen van dien.

sized_B9CKfo-4

De tweede akte speelt zich af in het bos  De prins is aan het jagen, maar hij is al gauw verveeld. Hij trekt het bos in maakt kennis met Seringenfee die hem over prinses Aurora vertelt. De prins droomt van prinses Aurora en de Seringenfee brengt hem naar het kasteel in een indrukwekkende scène met een zwaan die op het water drijft.

sized_M9l31UCc

In de laatste akte volgt een groot trouwfeest in het kasteel met vele genodigden,onder andere de bekende sprookjesfiguren.

Deze keer werd het ballet gedanst door het Russische Yacobson Ballet, de muziek van Tchaikovksy werd gebracht door het Music Hall Classical Orchestra. Een verhaal al dansend vertellen is nooit gemakkelijk, maar het Yacobson Ballet is er samen met het Music Hall Classical Orchestra in geslaagd om een prachtige romantische en hoogstaande balletvoorstelling te geven. Prachtige en sprookjesachtige taferelen met mooie choreografieën, balletdansers schitteren in mooie kostuums en de adembenemende 3D decors,  laten je wegdromen doorheen het verhaal.

sized_sleeping-beauty-photo-Yacobson-Ballet4_1920x1080

De ‘Sleeping Beauty’ die Music Hall Classics presenteert, is er een zoals het hoort: met topdansers in een sprookjesachtige enscenering. Het is de kers op de taart om het balletseizoen van Music Hall te eindigen. Een must-see voor iedere ballet- of sprookjesfan!

sized_slee

‘Sleeping Beauty’, nog op vrijdag 10, zaterdag 11, zondag 12 mei – Stadsschouwburg Antwerpen

Deuren: 19u (zondag: 14u)

Aanvang: 20u (zondag: 15u)

Duur voorstelling: 2u20min (3 aktes) excl. 2 pauzes

Tickets: www.musichall.be

COMPONIST   Pjotr Iljitsj Tchaikovksy

CHOREOGRAFIE  – CHOREOGRAPHY   Jean-Guillaume Bart naar Marius Petipa

LIBRETTO   Ivan Vsevolojski, Marius Petipa naar Charles Perrault

SCENOGRAFIE EN KOTUUMS   Olga Shaishmelashvili

COMPAGNIE   Yacobson Ballet

PRODUCENT   Geert Allaert

UITVOEREND PRODUCENT / DRAMATURG   Jean François D’hondt

RESIDENT DIRECTOR   Brigitte Derks

ORKEST   Music Hall Classical Orchestra

Scènefoto’s: © Mikhail Logvinov, Nikolai Krusser en Yacobson Ballet