Toneelgroep Streven brengt ‘Casa Valentina’ van Harvey Fierstein in Belgische première

on

Vrijdag 3 mei 2019 ging in de Mark Liebrecht Schouwburg in Mortsel het theaterstuk ‘Casa Valentina’ in première. ‘Casa Valentina’ is gebaseerd op waargebeurde feiten en werd geschreven door Harvey Fierstein, de met een ‘Tony Award’ bekroonde schrijver van “Kinky Boots”, “La Cage aux Folles” ,“Newsies” en de film “The Torch Song Trilogy” uit 1988, waarin hij naast de toen jonge Matthew Broderick zelf de hoofdrol speelde.

sized_Casa_Valentina_Streven-8

‘Casa Valentina’ werd genomineerd in 2014 voor vier Tony Awards, waaronder Best New Play. Toneelgroep Streven uit Mortsel is terecht fier dat ze dit drama mogen brengen als eerste theatergezelschap in België. Het stuk is vertaald naar het Nederlands door Streven-lid Nicole Vandenhove.

‘Casa Valentina’ brengt ons terug naar het jaar 1962, naar een plek waar heren zich zonder angst om opgepakt te worden konden uitleven als vrouw. Want in die tijd was het illegaal om je als man te kleden met vrouwenkleding.

sized_Casa_Valentina_Streven

Het verhaal speelt zich af in een klein hotel in een resort in Catskill Mountains nabij New York. Het hotel wordt gerund door het koppel George (Wim Lommaert) en Rita (Rita Schlemper). In hun hotel kunnen mannen zich als vrouw verkleden en een weekend lang ontsnappen aan hun familie en hun dagdagelijkse leven. Deze mannen zijn geen homofielen, ze ruilen enkel hun stropdas en broek in voor een cocktailkleedje en wat juwelen en voelen zich comfortabel als vrouw, zonder verdere seksuele bedoelingen. Zij zoeken enkel acceptatie en geluk op hoge hakken.

sized_Casa_Valentina_Streven-12

Voor Jonathan (Sam De Meulder) is het de eerste keer dat hij het resort bezoekt. Hij is behoorlijk zenuwachtig, maar kan op de steun van Rita en ‘Bessie’ (Bert Daems) rekenen. Bessie, in het dagelijkse leven Albert, is een excentrieke dame die er met haar uitspraken de nodige humor in brengt. Ze citeert graag Oscar Wilde, haar favoriete auteur.

sized_Casa_Valentina_Streven-3

De eigenaar George transformeert zich graag als Valentina, de andere vaste gasten in het resort zijn Isadore/Charlotte (Rob Scheers), Michael/Gloria (Bert Kettermans), Theodore/Terry (Luc Brants) en The Judge/Amy (Dirk Scheers). Jonathan wordt met de hulp van de andere vrouwen omgetoverd tot Miranda en zet zo zijn eerste stappen in dit voor hem onbekend wereldje.

sized_Casa_Valentina_Streven-15

De gasten amuseren zich: ze drinken, eten en lachen tot wanneer Valentine en Charlotte de groep een officieel statuut wil geven. De twee willen een vereniging oprichten die ijvert voor de rechten van de travesties/crossdressers. Om deze vereniging officieel te maken moet iedereen zijn naam en adres bekend maken en dat zorgt voor de nodige spanning bij het groepje ‘dames’..

sized_Casa_Valentina_Streven-5

Wij van Explosief waren aanwezig tijdens de première en kunnen u dit stuk alleen maar aanraden, want ‘Casa Valentina’ is een pareltje van een theaterstuk! Een pluim voor regisseur Hugo Segers en de voltallige cast. Zij brengen dit fantastisch stuk van Harvey Fierstein op een voortreffelijke wijze en ook al duurt ‘Casa Valentina’ bijna twee en een half uur, de tijd vliegt zo voorbij.

Toneelgroep Streven heeft in het verleden al verschillende uitstekende theaterproducties gebracht. ‘Casa Valentina’ hoort ook bij dit select gezelschap!

Knap werk van de mensen achter de schermen: de kostuums, de pruiken, de schmink, de choreografie en de techniek. Ook speciale aandacht voor de decorbouwers, zij hebben prachtig werk geleverd en hebben de scène van de Mark Liebrecht Schouwburg omgetoverd tot een mooi resort.

sized_Casa_Valentina_Streven-6

Casa Valentina

Nog op  4 – 9 – 10 – 11 mei 2019 om 20.15 uur en op 12 mei 2019 om 15.00 uur

Mark Liebrecht Schouwburg

Heilig- Kruisstraat 16, 2640 Mortsel

Auteur: Harvey Fierstein

Regie: Hugo Segers

Cast: Bert Daems, Dirk Scheers, Rob Scheers, Luc Brants, Ilse Van Hertbruggen, Rita Schlemper, Bert Kettermans, Sam De Meulder en Wim Lommaert

Tickets via: www.streven.be of bellen naar 0468 04 64 35 (op maandag en vrijdag van 10u tot 13u en op dinsdag en donderdag van 14u tot 16u).

Foto’s en trailer: Streven