Muriel Bats brengt op schitterende wijze monoloog ‘Ik Geef Niet Op!’

Vrijdag 25 april 2019 waren we aanwezig tijdens de première van ‘Ik Geef Niet Op!’, de allereerste theatermonoloog van Muriel Bats, in een regie van Rikkert Van Dijck. ‘Ik Geef Niet op!’ is een theaterstuk gebaseerd op waargebeurde verhalen van acht vrouwen uit o.a. Zuid-Amerika en de Filipijnen, die in ons land illegaal verblijven en uitgebuit worden .

sized_sized_DSC_0167

Het verhaal

De Ecuadoraanse Esmeralda woont al twintig jaar in België. Ze houdt van koken en geeft kookworkshops. Terwijl ze Ceviche, een rauwe-visschotel die zeer populair is haar thuisland, op de scène klaarmaakt, vertelt ze over haar leven en hoe ze terecht is gekomen in België.

Als 22-jarige vrouw wou ze een betere toekomst voor zichzelf en haar familie en vertrok naar Europa. Uiteindelijk komt ze aan in België en Esmeralda brandt van ambitie, ze integreert zich en leert de taal. Maar al snel wordt ze met de neus op de feiten gedrukt en ondervindt ze dat het leven hier geen pretje is voor een buitenlandse vrouw.

sized_sized_DSC_0168

Ze verblijft illegaal in ons land en zoekt werk. Maar omdat ze geen papieren heeft, kan ze enkel in het zwart werken. Esmeralda wordt uitgebuit door haar verschillende werkgevers, ze moet er vele uren werken, wordt amper betaald en bij het minste conflict wordt ze ontslagen.

Ondertussen probeert ze met de moed der wanhoop alles in orde te brengen om wettig in ons land te verblijven. Ondanks alle tegenslagen blijft ze erin geloven dat ze ooit haar familie in Ecuador financieel zal kunnen ondersteunen en haar dochter een betere toekomst zal kunnen schenken…

sized_sized_DSC_0180

‘Ik Geef Niet op!’ is een zeer goede monoloog, fantastisch gebracht door Muriel Bats. Als Esmeralda vertelt ze, terwijl ze kookt op de scène, haar levensverhaal. Een verhaal dat helemaal geen rozengeur en maneschijn is voor haar. Muriel geeft ons een inkijk in het leven van een jonge vrouw die hoopt op een betere toekomst, maar wordt uitgebuit, seksueel geïntimideerd en vaak in mensonwaardige toestanden moet leven. Toch bevat deze monoloog de nodige humor en is het leuk te horen hoe Esmeralda in haar sappige Nederlands haar verhaal vertelt.

Jammer genoeg is het relaas van Esmeralda geen alleenstaand  geval, er leven duizenden anderen met hetzelfde verhaal in ons land. Ook zij leven in erbarmelijke omstandigheden in de kelders of mansardes van hun werkgevers. Deze voorstelling is in samenwerking met Fairwork Belgium die deze vrouwen helpt. Zo gaat er per voorstelling een deel naar hun werking en de vrouwen.

sized_sized_DSC_0181

‘Ik Geef Niet op!’ is een monoloog die je zeker moet zien!

‘Ik Geef Niet op!’ is geschreven door de in 2017 overleden auteur Guy Bernaert. Guy was een tekstschrijver voor o.a. ‘Alfa Papa Tango’, ‘Thuis’ en ‘Emma’. In 2012 bracht Paljas Producties zijn succesvolle monoloog ‘Leven In Een Krabbenmand’ met Marleen Merckx. Het was zijn laatste wens om ‘Ik Geef Niet op!’ nog op de planken te zetten.

Tijdens de première was de weduwe van Guy aanwezig en zag net als de andere toeschouwers een ontroerende, mooie voorstelling. Na afloop kreeg Muriel en regisseur Rikkert Van Dijck dan ook een welverdiende staande ovatie van het publiek.

Ik Geef Niet op!

Van: Guy Bernaert

Vertolking: Muriel Bats

Regie: Rikkert Van Dijck

‘Ik Geef Niet op!’, nog op zaterdag 27 april om 20u30 en zondag 28 april om 15u00

in de Zwarte zaal van het Fakkeltheater, Reyndersstraat 7 te Antwerpen.

Reservatie: 070/24.60.36  of via www.fakkelteater.be

‘Ik Geef Niet op!’ is in mei ook nog te zien in Mortsel, Stekene en Wuustwezel. Meer info op www.paljas.be