‘Bossemans en Coppenolle’, een volkse komedie over vriendschap, liefde en voetbal, in het Fakkeltheater

on

Loge 10 Theaterproducties brengt theaterproducties naar Vlaanderen die anders alleen te zien zijn in Londen, Parijs of New York. Titels als ‘Nonsens’, ‘Boeing Boeing’, ‘Amadeus’, ‘Allo! Allo!’, ‘The Elephant Man’, ‘Oliver Twist’, ‘Stilte, we draaien’ en ‘Getuige Ten Laste’ zijn maar enkele theaterstukken die zij naar Vlaanderen brachten.

Op 11 april 2019 ging in de Rode Zaal van het Fakkeltheater hun nieuwste productie ‘Bossemans en Coppenolle‘ in première.

sized_DSC_0883

Het verhaal speelt zich af in 1935, ergens in een klein provinciestadje in ons land. Frans Bossemans (Carry Goossens) en August Coppenolle ((Daan Hugaert) zijn twee boezemvrienden. Hun vriendschap dateert al van in de kleuterklas en is steeds hechter geworden. Bossemans is een weduwnaar die graag van het leven geniet en heeft een zoon Tuur (Michiel De Meyer). August Coppenolle is getrouwd met de bazige Leontine (Marijke Hofkens) en samen hebben ze een dochter Georgette (Line Ellegiers). Toevallig worden Tuur en Georgette verliefd op elkaar. Voor de twee boezemvrienden is dit het mooiste wat er bestaat. Bossemans en Coppenolle staan op het punt om hun jarenlange vriendschap bezegeld te zien worden door het huwelijk van hun kinderen.

sized_DSC_0892

De twee vrienden zien hun toekomst alvast rooskleurig in en dagdromen al van kleinkinderen. Maar dan doet Madame Violette (Ann De Winne), de onweerstaanbare huurster van August, haar intrede in de behangerswinkel van Frans. Bossemans komt te weten dat het niet goed botert tussen Madame Violette en haar man Evarist (Wim Van de Velde). Evarist laat vallen dat hij een afscheidscadeau aan zijn vrouw geeft, Bossemans heeft zijn kans geroken en probeert Madame Violet voor hem te winnen.

sized_DSC_0894

Om bij haar in de bovenste schuif te liggen, laat hij zich inschrijven in de supportersclub van De Rode Draken, alhoewel hij niets van voetbal afweet. Hij wordt zelfs erelid en sterker nog, de charmante Madame Violette overtuigt de goedgelovige weduwnaar om zijn zoon Tuur te laten inschrijven als speler bij de ploeg.

Wanneer dit nieuws de familie Coppenolle bereikt, gaan de poppen aan het dansen. Leontine Coppenolle is een hevige supporter van De Purperen Beren. Wat Bossemans niet weet is dat De Rode Draken de aartsrivalen zijn van De Purperen Beren. Voor Leontine bestaat er maar één goede ploeg en haar trouw aan haar Purperen Beren gaat zeer ver. Zo ver dat ze er zelfs moorden voor zou doen. Ze beslist dat de trouwerij niet doorgaat en ook de jarenlange vriendschap tussen Frans en August komt zwaar onder druk te staan…

sized_DSC_0888

Deze volkse komedie werd oorspronkelijk in het (Brussels) Frans geschreven door Paul Van Stalle en Joris D’Hanswyck en werd voor het eerst opgevoerd in het Theatre du Vaudeville in 1938 met in de hoofdrollen Marcel Roels en Victor Guyau.

Omdat een stuk in een plaatselijk dialect voor een reizend gezelschap als Loge 10 niet zo gunstig is, hebben ze de situatie overgeplaatst naar een niet genoemd provinciestadje in ons land, waar iedereen zijn eigen dialect spreekt. Deze veranderingen doen absoluut geen afbreuk aan het verhaal.

sized_DSC_0877

Loge10 Theaterproducties staat ervoor bekend om hoogstaand theater te brengen. Met ‘Bossemans en Coppenolle’ brengt Loge10 een Brusselse klassieker naar Vlaanderen. Een goed verhaal gebracht door een indrukwekkende cast in mooie kostuums en een prachtig decor. De hoofdrollen worden gespeeld door twee klassebakken: Daan Hugaert en Carry Goossens. De rollen zijn op hun lijf geschreven. Voor Carry was het niet de eerste keer dat hij dit stuk speelde, in 1982 speelde hij de rol van Tuur. Nu 37 jaar later heeft hij zich opgewerkt tot vader Frans Bossemans. De cirkel is rond.

35486003_2167264336829009_2051751962298286080_o

Deze volkse komedie van meer dan 70 jaar oud is nog steeds even charmant en grappig en herkenbaar. Een modern Romeo en Julia verhaal waarin vriendschap en voetbal een belangrijke rol spelen. Voetbal is in de jaren nog altijd niets veranderd, iedereen kent wel een stad of gemeente met twee rivaliserende voetbalploegen.Tot op heden zijn derby’s nog altijd zeer beladen voetbalmatchen die niet zonder slag of stoot verlopen.

‘Bossemans & Coppenolle’ is niet te missen voor zij die van een goede volkse komedie houden. Wat ons betreft: een aanrader!

Bossemans & Coppenolle

Auteurs: Paul Van Stalle en Joris D’Hanswyck

Nederlandse vertaling: Leo Rozenstraten

Regie en productie: Bruno Van Heystraeten

Cast: Carry Goossens, Michiel De Meyer, Daan Hugaert, Marijke Hofkens, Line Ellegiers, Ann De Winne, Wim Van de Velde, Nathalie Wijnants, Wim Van de Velde en Stef Poelmans

Nog tot en met 5 mei 2019 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen

Tickets: http://www.loge10.be