Première ‘De Kolderbrigade’ in het Fakkeltheater in Antwerpen

Vrijdag 5 april 2019 ging in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen de komedie ‘De Kolderbrigade’ in première. ‘De Kolderbrigade’ is een theaterstuk naar de gelijknamige BRT-reeks uit de jaren ‘80 met in de hoofdrollen Gaston en Leo, Romain Deconinck en Ivonne Delcour.

In 2014 speelde Take Twee als allereerste productie de theaterversie van ‘De Kolderbrigade’. Noël Salaëts schreef het eerste scenario aan de hand van de tv-reeks. Vijf jaar later kreeg Ben Bervoets de toelating om het script te herschrijven en er een echte Take Twee-versie van te maken.

Met deze komedie staan Ben Bervoets en Jerry Verhaert voor het eerst dit seizoen nog eens als komisch duo op de planken. Ze vertolken de twee hulpinspecteurs Ben en Jerry, destijds gespeeld door Gaston en Leo. De cast bestaat verder uit Martine De Jager, Linda Dhaene, Paul Peeters, Charley Pasteleurs en Walter De Groote.

sized_sized_de kolderbrigade
Foto: Lien Van Doorslaer

Het verhaal

Nadat er twee meisjes aangerand zijn in de Korte Lepelstraat werd Helena Malchanche (Linda Dhaene) ontvoerd in de Lange Lepelstraat. Het losgeld dat de ontvoerders eisten, werd betaald door een onbekende persoon. Kort daarna werd Anton Krul vermoord.

De speurbrigade Kolder, onder leiding van commissaris Kolder (Charley Pasteleurs), probeert deze zaak op te lossen. Hulpagent Ben (Ben Bervoets) gaat twee weken lang undercover in de buurt van de Korte en de Lange Lepelstraat. Dit doet hij op heel onopvallend en hoopt op deze manier enkele bewijzen van de ontvoerders te vinden.

sized_kolder1Zijn collega hulpagent Jerry (Jerry Verhaert) is al in vakantiemodus. Hij staat op het punt te vertrekken op vakantie. Maar eerst moet hij commissaris Kolder nog overtuigen om verlof te krijgen.

Commissaris Kolder is helemaal niet in vakantiestemming. De commissaris brult nog meer dan anders naar Adrie (Marine De Jager), die steeds paraat moet staan met een pilleke en een koffie voor de commissaris.

De verdachten in deze ontvoeringszaak zijn Juul Zenuw (Walter De Groote), een man die door zijn zenuwen amper een deftige zin kan zeggen en nog eens kampt met een spraakgebrek. Ook Oscar Bol (Paul Peeters), antiekhandelaar en vennoot van Krul en Helena Malchanche (Linda Dhaene), een elegante weduwe die niet op haar mond is gevallen, worden op het matje geroepen bij de commissaris. Waarom Helena  steeds op het commissariaat moet verschijnen is zowel voor haar als voor de speurders een raadsel…

De speurders van De Kolderbrigade proberen er alles aan te doen om deze zaak op te lossen. Maar dit verloopt niet zonder slag of stoot. De inspecteurs doen niets liever dan elkaar een hak zetten en trachten zonder veel moeite deze zaak op te lossen. Wie Krul vermoord heeft en waarom, zijn maar twee van de vele vragen waar ze niet uitgeraken.

Hoe rapper de zaak opgelost is, hoe rapper Jerry op vakantie vertrekken. Als hij de goedkeuring krijgt van de commissaris tenminste..

De cast

Voor ‘De Kolderbrigade’ strikte Take Twee Producties niemand minder dan de Nederlandse Martine De Jager. Martine is een fantastische actrice, die ook nog eens goed kan zingen. Ook vaste waarde Linda Dhaene speelde haar rol van bazige dame vol overgave. Paul Peeters was voor de derde maal van de partij bij Take Twee Producties en was top zoals we dat van hem gewend zijn. Walter De Groote, bekend van onder meer ‘De Kotmadam’, ‘Familie’, ‘Spoed’  zorgde met zijn zenuwtrekjes en spraakgebrek voor de nodige lachsalvo’s.

Charley Pasteleurs was de commissaris van dienst, hij deed mij denken aan de commissaris van de Buurtpolitie. In de eerste theaterversie vertolkten Ben Bervoets en Jerry Verhaert de rollen van Gaston en Leo, deze keer waren ze gewoon zichzelf als Ben en Jerry.

‘De Kolderbrigade’ is een theaterstuk vol grappige situaties en vooral veel misverstanden. Goed voor een avondje amusement en vele herinneringen. Nog tot en met 21 april 2019 in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen.

Regie: Ben Bervoets

Cast: Martine De Jager, Ben Bervoets, Jerry Verhaert, Linda Dhaene, Paul Peeters, Charley Pasteleurs en Walter De Groote

Tickets: www.fakkeltheater.be of tel. 070/246.036