Première ‘Moeidenie!’ in het EWT-Theater in Deurne

on

Een diepmenselijke komedie die je doet lachen, nadenken en waar je stil van wordt

Vrijdag 8 maart 2019 ging het theaterstuk ‘Moeidenie!’ in première in het EWT-Theater in Deurne. ‘Moeidenie!’ is een komedie over een ernstig onderwerp: euthanasie. Het is een theaterstuk van Bruno Timp, de auteur die eerder ‘Lifeline’, ‘De Heilige Hermandad’, ‘Drinken de goden Duvel?’, ‘Fondue Bourguignonne’ en ‘Alfa en Julia’ schreef. De auteur wist dit diepmenselijk stuk zo te brengen dat je er als toeschouwer mee moet lachen, dat je er stil van wordt en dat je er bij nadenkt. Want iedereen kent wel iemand die terminaal ziek is en aan euthanasie denkt.

sized_5

Het verhaal

Ollie (Theo van Baarle) is terminaal ziek en is beginnend dementerend. Ollie haat zijn situatie en vreest dat hij de controle aan het verliezen is. De bejaarde man verblijft bij zijn dochter Carine (Chris Mathieu) en schoonzoon Dirk (Marc Verbruggen). Maar het is vooral zijn kleinkind Annick (Charlotte Campion), die verpleegster is, die bompa verzorgt.

 

Ollie heeft een aanvraag tot euthanasie gedaan, iets wat zijn kinderen en kleinkinderen niet zien zitten. Het liefst van al wil hij herenigd worden met zijn overleden echtgenote Freya (Rosita Huybrechts).

sized_4

Ollie vindt zich misbegrepen en gaat geregeld in de clinch met zijn familie. Komt er nog bij dat hij de enige is die God (Door Van Boeckel) kan zien in zijn kamer. Hij heeft vele discussies met Hem en dat maakt dat de familieleden denken dat (groot)vader ze niet allemaal meer op een rijtje heeft en dat hij hen zelfs niet meer kent..

“Als ze mijn gat moeten komen afkuisen, geef me dan maar een spuitje.” – Ollie

Dit gegeven leidt tot nogal komische situaties, waarbij je schaterlacht en toch zo herkenbaar en menselijk is. Ondanks deze zware thema’s is ‘Moeidenie!’ een fantastische komedie en een uniek theaterstuk. Naast de problematiek rond dementie en euthanasie geeft het ook een andere kijk op de essentie van het geloof en de figuur van God.

sized_6

Moeidenie!’ is méér dan de moeite waard om te zien, een pluim voor de volledige cast en in het bijzonder voor Charlotte Campion, zij verving Daphne Paelinck die medisch verplicht wordt om zoveel mogelijk te rusten en het kalmaan moet doen tijdens haar verdere zwangerschap. Charlotte had amper een week de tijd om haar tekst te leren en te repeteren, maar speelde haar rol met verve!

sized_7

MOEIDENIE!

Auteur: Bruno Timp

Regie: Dirk Bosschaert

Cast : Door Van Boeckel, Theo van Baarle, Chris Mathieu, Marc Verbruggen, Charlotte Campion, Iante Beyé, Reggy Turneer, Rosita Huybrechts en Jean Speicher

Moeidenie!, nog tot en met 21 april 2019 in het EWT-Theater in Deurne.

Meer info en tickets www.ewt.be

Scènefoto’s: Mon Huysmans