Frans Maas brengt op meesterlijke wijze monoloog ‘Ze Zijn Me Vergeten’

In het Fakkeltheater ging op vrijdag 30 november 2018 ‘Ze zijn me vergeten’ in première. Deze pakkende en ontroerende monoloog wordt op een fantastische wijze gebracht door Frans Maas. ‘Ze zijn me vergeten’ werd geschreven door de Nederlandse auteur, acteur en regisseur Eric Schneider, die zelf aanwezig was op deze Vlaamse première.

sized_sized_DSC_0092.JPG

Het stuk is gebaseerd Schneiders novelle ‘Firs’. Firs is een oude bediende in ‘De Kersentuin’ van Anton Tsjechov. Eric Schneider inspireerde zich op deze figuur om een tekst te schrijven waaraan hij tegelijk een avontuurlijk acteursleven kon ophangen. Het was Schneider zelf die in 2013 zijn novelle in handen van Frans Maas gaf, met de suggestie om er een solovoorstelling van te maken.

unnamed (2)

Het verhaal

Een oude man staat voor de spiegel. “Misschien moet ik maar eens ophouden, eindelijk ophouden”, zegt hij terwijl hij naar zijn spiegelbeeld kijkt. Zijn turbulente leven is stilgevallen, de lichten zijn gedoofd, het applaus is slechts herinnering. Kwetsbaar, maar met onverholen ijdelheid blikt de oude acteur terug op zijn carrière: de hoogtepunten en teleurstellingen, zijn seksuele escapades, de bizarre wendingen en lachwekkende momenten.

unnamed (1)Alleen zijn dementerende vrouw, vroeger een gevierde actrice met beroemde toneelouders èn de flessen wijn in het gootsteenkastje houden hem nog op de been.

“Ze zijn me vergeten. Het leven is voorbijgegaan alsof ik nooit heb geleefd”, zegt hij tenslotte. Zinnen die hij niet zelf heeft bedacht, ze zijn van Tsjechov. Zinnen die hij als de oude bediende Firs in ‘De Kersentuin’ eindeloos heeft uitgesproken, elke voorstelling, telkens weer. Er valt niets meer te spelen…

Met ‘Ze zijn me vergeten’ schittert Frans Maas op de scène. De manier waarop hij zijn monoloog brengt is gewoonweg verbluffend. Hij brengt niet alleen het verhaal van het avontuurlijke theaterleven van een oude acteur, ook de confrontatie met de vrouw van de acteur zorgt voor een bijkomende gelaagdheid van de voorstelling.  

sized_sized_DSC_0092

‘Ze zijn me vergeten’ gaat over dementie en Alzheimer, maar ook over vrouwen, zelfmoord en drank, kortom een beklijvende monoloog die aanzet tot nadenken. Maas toerde succesvol door Nederland met deze monoloog en nu is het de beurt aan Vlaanderen. Zeker een aanrader!

ZE ZIJN ME VERGETEN

Regie: Ursul de Geer

Zwarte Zaal – Fakkeltheater

Reyndersstraat 7 – 2000 Antwerpen

Nog op 1 december om 20u30 en 2 december 2018 om 15u00

EXTRA VOORSTELLINGEN :

op 3, 4 mei 2019 om 20u30 en op 5 mei 2019 om 15u00

Reserveren: 070 246 036 of www.fakkeltheater.be

Bekijk HIER alle foto’s