Mémoire Perdue brengt met #metoo geïnspireerd ‘Speed The Plow’ in Antwerpen

Mémoire Perdue, het theaterinitiatief van Nick Delafontaine en Aron Wade, gaat op 19 oktober in première met ‘Speed The Plow’ in Theater Klokhuis te Antwerpen. Speed The Plow’ is een komedie met een ruw randje voor het publiek dat zeker de link zal leggen naar de vele #metoo verhalen in de media. Ook dit stuk met Emelien Raats, Hans Ligtvoet en Wim Danckaert in de hoofdrollen verwijst naar seksistische toestanden in de filmwereld.  Wij van Explosief waren aanwezig tijdens de repetitie van dit theaterstuk van David Mamet. Na ‘Skylight’ en ‘Duivelsengel’ is Speed The Plow’ het derde theaterstuk van dit theatergezelschap.

sized_sized_DSC_0277

Het verhaal

Bobby en Charlie, twee door de wol geverfde filmproducers, krijgen plots de kans van hun leven als een beroemde filmster een van hun scenario’s wil verfilmen. In een wereld waar het aantal kijkers belangrijker is dan wat er wordt vertoond, zien zij in één klap hun fortuin gemaakt en dromen hardop van rijkdom en macht.

sized_sized_DSC_0261

Een toevallige assistente, invalster voor een zieke collega, wordt gretig meegevoerd in de juichstemming van ’t moment. Ze lijkt een schaap tussen wolven, maar laat zich niet intimideren. Na een discussie over wat een “goede” film zou moeten zijn, haalt ze zelfs een werkopdracht binnen: ze moet een roman lezen en oordelen of er een film van te maken is.

Diezelfde avond dient ze verslag uit te brengen bij een van de heren thuis.  Aldus is de wolf zeker van zijn prooi en lijkt een volgend “metoo”-slachtoffer onafwendbaar. Maar het loopt niet als verwacht.

Regisseur  Nick Delafontaine: “Dit stuk speelt zich een flink aantal decennia geleden af en toch zie je dat de thematiek razend actueel is… Helaas.”

Mémoire Perdu koestert duidelijke ambities in de theaterwereld. Er is een bijzondere voorliefde voor repertoirestukken waarvan ze merken dat het publiek hier zeker interesse in heeft, maar het genre niet zo vaak  meer gespeeld wordt in onze contreien. De mens is zijn verhaal. Steeds op zoek naar houvast en koestering, begrip en troost. Theater is de plek waar hij met zichzelf, auteurs en spelers in gesprek kan gaan. Confrontatie en loutering, reflectie en beleving. Mémoire Perdue wil zo’n plaats zijn.

sized_sized_DSC_0231

‘Speed The Plow’ in Theater Klokhuis te Antwerpen

Cast: Emelien Raats, Hans Ligtvoet en Wim Danckaert

Speeldata: 
19,20,26,27 oktober om 20u30
​21 & 28 oktober om 15u

Locatie: 
Theater Klokhuis, Vlaams Fruit, Parochiaanstraat 4 2000 Antwerpen
Website: www.memoireperdue.be
Auteur: David Mamet
Regisseur: Nick Delafontaine