“Eindelijk K-Aboem”, een ode aan liefhebbers, vanaf 11 oktober in het Fakkeltheater

on

Theater Zeemanshuis bestaat 35 jaar en speciaal voor die gelegenheid schreef Stijn Van Haecke de komedie “Eindelijk K-Aboem”. In het stuk volgen we het fictieve theatergezelschap A.B.O.E.M. (Altijd Beter Oprecht En Meesterlijk) dat 50 jaar bestaat en bijgevolg Koninklijk wordt.

Het stuk is zeer herkenbaar voor zij die zich met liefhebberstheater bezig houden en geeft een mooie blik achter de schermen voor zij die er van houden of er iets verder vanaf staan. De auteur wil eveneens benadrukken dit het stuk niet bedoeld is om liefhebbers uit te lachen – wat in het verleden jammer genoeg meermaals is gebeurd in andere theaterstukken. “Eindelijk K-Aboem” is een ode aan de liefhebber, voor iedereen die zich met hart en ziel inzet voor een vereniging. Zeer herkenbaar, komisch, met liefde geschreven.

zee2

Stijn Van Haecke vertelt: “Eindelijk K-Aboem” ontstond in mijn gedachten om het eindelijk eens kaboem(!) te hebben over het positivisme dat er leeft in het liefhebberstheater en het verenigingsleven in het algemeen. Bewust gebruik ik niet amateur vanwege de, onterechte, negatieve bijklank dat dat woord heeft.

Liefhebbers zijn mensen die iets graag doen, kunnen genieten, hun hart en ziel in hun hobby steken. Zo ook hier. “Eindelijk K-Aboem” is een herkenbare schets van mensen die, elk met hun eigen karakter, samen voor één doel willen gaan en zich willen amuseren. Het stuk is nooit bedoeld om de amateur uit te lachen, de mindere kanten te laten zien, of het eventuele gebrek aan professionaliteit te tonen. Integendeel! Zij die liefhebben moeten we koesteren, daar kunnen we zelfs jaloers op zijn en er naar streven om ook zo lief te hebben.

zee1In functie van 35 jaar Theater Zeemanshuis is de arena nog eens HET THEATER. Het verhaal werd doorspekt met plezante anekdotes en herinneringen. En, ja, sommige van die anekdotes zijn echt gebeurd. Dewelke? Dat laat ik aan jullie verbeelding over. Geniet, hooggeëerd publiek, van deze blik achter de schermen. En, om het met de woorden van Martine Tanghe te zeggen: Dank dat u bij ons was, nu, vroeger en hopelijk nog lang later.”

De creatiepremière is op zaterdag 13 oktober 2018 in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen, de voorstellingenreeks loopt tot 3 november 2018.

Meer info en tickets op www.theaterzeemanshuis.be