Music Hall presenteert eigentijdse versie van opera ‘Carmen’ in Antwerpen, Brugge en Gent

Zaterdag 15 september 2018 vond de première plaats van de opera ‘Carmen’ in Stadsschouwburg Antwerpen. ‘Carmen’ is de populairste opera van Georges Bizet, deze werd gebracht in een eigentijdse en expliciete versie. Frank Van Laecke is de regisseur, hij regisseerde deze productie reeds in 2015 voor de zomeropera in Alden Biesen. Music Hall adapteert deze productie nu naar een grootse theaterproductie voor Stadsschouwburg Antwerpen, Concertgebouw Brugge, Capitole Gent, Parkstad Limburg Theaters Heerlen en Zuiderstrandtheater Den Haag.

sized_DSC_0790

‘Carmen’ gebracht in een hartverscheurende en expliciete versie van het origineel!

Deze opera vertelt het wereldberoemde verhaal van Carmen, een femme fatale en een pure mannenverslindster. Regisseur Frank van Laecke koos ervoor om dit traditioneel verhaal in een eigentijdse setting te plaatsen en daalde af naar een laag van de maatschappij die meestal verborgen blijft, namelijk het milieu van de mensenhandel. Thema’s als vrouwen-, kinder-, drugs- én wapenhandel blijven ook vandaag actueel. De rauwheid van dit alles wordt nog extra benadrukt in de kleuren van het functionele decor en kostumering: alles in zwart/grijs tinten.

sized_43963101704_5fc0413641_k

Het verhaal

Carmen is een sterke, zelfstandige vrouw die haar sociale positie heeft verworven door haar seksuele aantrekkingskracht. Ze gebruikt haar lijf om in leven te blijven. Maar haar ultieme doel is weg te raken uit dit milieu. Op weg naar haar vrijheid papt ze aan met korporaal Don José en speelt ze met zijn gevoelens.

Na een duel met zijn meerdere vlucht Don José de bergen in en moet hij zich aansluiten bij de smokkelaars. Ook daar kan Carmen het flirten niet laten.

Maar de passie tussen Carmen en Don José blijft niet duren. Carmen wordt verliefd op Escamillo, een toreador. Wanneer ze naar het stierengevecht van haar nieuwe minnaar Escamillo gaat kijken ontmoet ze opnieuw Don José die haar eerst smeekt om terug bij hem te komen.Carmen weigert met alle gevolgen van dien…

sized_44680871571_490f770272_k

Deze eerste opera uit het nieuwe Music Hall Classics seizoen is gewoonweg verbluffend. Het is fantastisch hoe Van Laecke het verhaal uit 1875 brengt in een hedendaags jasje. ‘Carmen’ is een verhaal over jaloezie, moord en een gevecht naar vrijheid, met Ahlima Mhamdi als Carmen, Aljaz Farazin als Don Juan en ‘onze’ Hans Peter Janssens in de rol van Remendado. Een pluim voor de volledige cast en zeker voor Ahlima Mhamdi, die werkelijk schittert in haar rol als Carmen.

DSC_0792.jpg

Praktisch

PRODUCENT: Geert Allaert

DIRIGENT: Daniel Lipton

REGISSEUR: Frank Van Laecke

ORKEST & KOOR: Music Hall Classical Orchestra and Chorus

Cast

CARMEN    Ahlima Mhamdi / Emily Grace Righter (op 16 en 22 september)

DON JOSE     Aljaz Farazin / Domenico Menini (op 16 en 22 september)

ESCAMILLO     Marco Moncloa

MICAËLLA     Hanne Roos

DANCAÏRE   Fabrice Pillet

REMENDADO     Hans Peter Janssens

FRASQUITA     Valerie Vervoort

MERCEDES      Zofia Hanna

ZUNIGA     Albrecht Pöhl

MORALES    Koen Van Agtmael

‘Carmen’ wordt nog vertoond op 16 september 2018 om 15.00 uur  in Stadsschouwburg Antwerpen, op 22 september 2018 om 20.00 uur in Concertgebouw Brugge en op 23 september 2018 om 15.00 uur Capitole Gent.

Meer info en tickets op www.musichall.be

sized_DSC_0785_01

Naast ‘Carmen’ presenteert Music Hall Classics dit seizoen nog andere opera klassiekers. Eind december staan ‘Nabucco’ en ‘La Bohème’ inindrukwekkende arenaversies in Vorst Nationaal. Ook Puccini’s meest tragische opera, ‘Madama Butterfly’, zal in mei 2019 te zien zijn in Kursaal Oostende, Capitole Gent en Stadsschouwburg Antwerpen. Voor de liefhebbers van operette staat ‘Blauwbaard’ van Jacques Offenbach op het programma in Capitole Gent en ’s werelds mooiste aria’s, duetten en koorfragmenten worden gebracht in één onvergetelijke avond: A Night at the Opera. En dit op 26 en 27 april 2019 in Capitole Gent en Stadsschouwburg Antwerpen.

Meer info en tickets op www.musichall.be

Scènefoto’s: Hugo Segers

Bekijk HIER alle foto’s