Tragikomische voorstelling ‘Cloch Art’ vanaf 14 september in Deurne

Look & Smile, het animatiebureau van Ronald Van Rillaer, maakt eigen -en eigenzinnige- theaterproducties. Na de mooie voorstelling ‘Kahlo’ over het leven van Frida Kahlo en Diego Rivera, is er vanaf 14 september 2018 ‘Cloch Art’.

‘Cloch Art’ wordt een beleving die beklijvend zal worden. Deze tragikomische voorstelling kruipt net als ‘Kahlo’ onder je vel. De daklozenwereld is de wereld van de armoede. Armoede schrikt af. We worden er liever niet mee geconfronteerd. Toch gaat het over mensen.

Het verhaal’ gaat over Juul en Jaak. Twee echte landlopers die gevlucht zijn uit hun beschermde omgeving van de gevangenis van Merksplas, een kleine strafinrichting in de omgeving van Turnhout.

Gevlucht omdat er in de contreien ontdekt is dat er wel eens eten is gestolen uit restaurants. De meeste van hun collega’s zijn terug opgepakt maar zij zijn uit handen van de politie kunnen blijven. Ze zijn gevlucht omdat ze angst hadden voor de gevolgen van hun ‘criminele daad’! Nu ja, criminele daad? In een restaurant, waar zoveel eten wordt weggegooid, eten stelen omdat je honger hebt … is dat een zware misdaad?

Door hun asociaal gedrag, door hun koppigheid, door hun rare logica, door hun manier van (over)leven, richten ze heel wat ‘zogezegde’ schade aan waarvan ze zich niet bewust zijn. Schade aan de beschermende façade van ons coconwereldje waarin wij ons willen beschermd voelen. Mogen zulke mensen dan stelen, en liegen en bedriegen, en dingen doen die anderen niet mogen? Natuurlijk niet, maar na deze productie zullen sommigen misschien eens tweemaal nadenken voor ze mensen te snel beoordelen.

Juul is altijd te veel beschermd geworden. Na de scheiding van zijn ouders kwam hij terecht onder de veel te sterke vleugels van zijn bazige moeder. Toen ze plots kwam te overlijden viel deze wereldvreemde sukkelaar ten prooi aan de soms keiharde maatschappij. Hij overleeft ondanks zijn naïviteit dankzij het egoïsme van zijn kompaan … en zijn kompaan overleeft dankzij de afhankelijkheid van hem. Ze houden elkaar in moeilijke omstandigheden recht.

cloch1

In de prijs van het ticket zit een karige maaltijd. Samen eten is verbroederen. Verbroedering verlegt grenzen. Verleg met deze productie je grenzen en kijk naar de mensen achter de armoede.

‘Cloch Art’ is een mooie, eerlijke voorstelling waar heel wat wordt gelachen maar er is altijd een beetje nasmaak bij de lach.

‘Cloch Art’ op 14-15-16-20-21-22-23 september, 19-20-21 oktober en op 15-16-17 november 2018

Acteurs: Ronald Van Rillaer & Charley Pasteleurs

Speladvies: Frank De Peuter

Look & Smile

Van Loenoutstraat 38

2100 Deurne

Reservaties: Look.smile@skynet.be

Meer info op www.look-smile.be

Foto’s: Look & Smile