HERMESensemble viert 10 jaar The Times

on

Jonge componisten worden meesters, professionele muzikanten weer even student

HERMESensemble viert 10 jaar The Times, forum voor werk van componisten tussen 12 en 20 jaar
Hoe klinkt de toekomst? Deze vraag ligt aan de basis van “The Times”. In dit uniek project gaat het collectief HERMESensemble in samenwerking met De Veerman aan de slag met partituren van aanstormend talent tussen 12 en 20 jaar. Het is geen wedstrijd maar een forum voor jonge componisten waar elke deelnemer de kans krijgt om bij te leren en te evolueren. Naar aanleiding van de 10de editie wordt een luik toegevoegd voor werk van conservatoriumstudenten. Op zondag 25 februari om respectievelijk 15.00 en 16.30u vinden in het muziekcentrum AMUZ de slotconcerten
plaats.

Het uitgangspunt van “The Times” is dat er voor jonge uitvoerende musici wel manieren bestaan om zich op een podium te uiten, maar voor componisten nauwelijks. Bram Van Camp, bezieler van het project, verduidelijkt: “Een jonge componist kan lessen volgen op de muziekacademie, deelnemen aan stages en zoveel mogelijk instrumenten proberen onder de knie te krijgen. Maar uiteindelijk blijft de uitvoering van een compositie de belangrijkste noodzaak.
Jonge componisten hebben vooral nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen.”

Thetimes-2018-560x375
Professionele coaching
De jonge componisten worden uitgenodigd hun werk in te sturen. Een selectiecommissie heeft dit jaar negen werken geselecteerd met het oog op een evenwichtig concertprogramma. De deelnemers worden daarbij gecoached door professionele componisten (Mathias Coppens, Axelle Kennes en Bram Van Camp). Van het creatieconcert wordt een professionele opname gemaakt.
De eerste editie van The Times kwam tot stand in het najaar 2008 op impuls van Bram Van Camp. Het enthousiasme van de jonge componisten, de musici en het concertpubliek was groot. The Times kan intussen terugblikken op negen edities. De lijst met alumni bewijst intussen dat The Times een grote stimulans en inspiratiebron is geworden voor de toekomstige generatie musici in ons land. Onder de alumni behoren zowel componisten, improvisators, dirigenten en uitvoerende musici als geëngageerde kunstliefhebbers.

The Times Academy: podium voor conservatoriumstudenten
N.a.v. de tiende editie van dit project wordt vanaf dit jaar het initiatief uitgebreid met een forum voor composities van conservatoriumstudenten. THE TIMES ACADEMY is een ontwerpstudio en co-creatietraject, waarbij in intensieve samenwerking met de muzikanten van HERMESensemble o.l.v. Benjamin Haemhouts een nieuwe compositie vorm krijgt. Dit gebeurt tijdens vijf werksessies, gespreid over vijf maanden. Met een aanpak op langere termijn krijgen de componisten de tijd om te experimenteren en ideeën te laten groeien. Geen stoomcursus, maar een duurzaam ontwikkelingsproces via een dialoog tussen musici. Ook hier zorgen professionele opnames voor gelegenheden tot reflectie en evaluatie.

Meer info op http://www.hermesensemble-thetimes.com/