‘De Notenkraker’ (17.12) en ‘Het Zwanenmeer’ (07.01) strijken neer in Antwerpse Koningin Elisabethzaal

Als we het hebben over het Staatstheater voor opera en ballet uit Charkov, Oekraïne, dan spreken we over één van de oudste, maar nog steeds gerenommeerde en gewaardeerde gezelschappen. Op algemeen verzoek en wegens groot succes, keert het Staatstheater terug naar de vernieuwde Antwerpse Koningin Elisabethzaal met twee voorstellingen van ‘De Notenkraker’, op zondag 17 december 2017 en ‘Het Zwanenmeer, op zondag 7 januari 2018. Snelle beslissers bestellen kunnen hun tickets nog bestellen!

De Notenkraker

Bij de eindejaarstradities hoort zeker ook de balletvoorstelling van De Notenkraker, een prachtige klassieke uitvoering om van te genieten. De geweldige muziek van Tsjaikovski die hij speciaal componeerde voor dit ballet, wordt door een liveorkest gespeeld. Samen met de virtuoze danspartijen en het schitterende core de ballet, zorgt het ervoor dat de donkere dagen in december even worden opgelicht.

sized_Affichebeeld Notenkraker & Zwanenmeer_preview
In De Notenkraker krijgt Clara Staalboom op kerstavond een notenkrakerpop. In haar droom komt de pop tot leven en hij verandert in een prins. Clara en de prins worden al snel verliefd op elkaar en zijn dolgelukkig samen. Er is echter één gevaar: de Muizenkoning, een zeer gevreesde vijand van de prins. Hij verandert de prins in een levende notenkraker. In het gevecht met de Muizenkoning en zijn muizen beleven Clara en de Notenkraker allemaal spannende avonturen. Uiteindelijk is het de broer van Clara die de Muizenkoning verslaat en ervoor zorgt dat de Notenkraker weer in een prins verandert. Als Clara wakker wordt, blijkt alles een droom te zijn geweest.

Het ontroerende en spannende verhaal van Clara en de prins wordt uitgevoerd door het Staatstheater voor opera en ballet uit Charkov, Oekraïne. Het gezelschap maakt deel uit van een van de oudste theaters uit de voormalige Sovjet-Unie. Al sinds 1874 worden hier producties gemaakt en getoond in de bekende traditie van Oost-Europa. Maar liefst 700 mensen zijn werkzaam bij dit theater, waaronder artiesten, decorbouwers, kostuumontwerpers, kleermakers en (ballet)schoenmakers. Samen zorgen zij ervoor dat de voorstellingen tot in de puntjes zijn uitgevoerd.

Wegens het grote succes en de massale vraag naar tickets, zijn er twee uitvoeringen voorzien van De Notenkraker in vernieuwde Antwerpse Koningin Elisabethzaal. Voor zondag 17 december zijn er nog kaarten beschikbaar voor de voorstelling van 15.00 uur, of voor de extra voorstelling van 19.00 uur.

Info en tickets

Het Zwanenmeer

Wie het vorig jaar gemist heeft, krijgt op zondag 7 januari 2018 om 15.00 uur (laatste tickets) en om 19.00 uur (extra voorstelling) een herkansing om de befaamde uitvoering van Het Zwanenmeer mee te maken. Het onsterfelijke liefdesverhaal wordt uitgevoerd door een groot orkest, 30 dansers en 2 stersolisten van het gerenommeerde Mariinsky Theater. Een prachtige voorstelling voor de liefhebbers om het nieuwe jaar mee in te zetten!

Liefdesverhaal van een onsterfelijke schoonheid

sized_Charkov Staats Ballet Theater - Het Zwanenmeer - foto 3 (c) rechtenvrij (1)_preview
Liefhebbers weten: in 1885 veranderde de balletwereld. Dat jaar werd namelijk ‘Het Zwanenmeer’ in een bewerkte uitvoering van de befaamde choreografen Petipa & Ivanov en componist Tjaikovski opgevoerd. ‘Ballet wordt nooit meer hetzelfde’, zuchtten toeschouwers die avond bewonderend. Petipa, grootmeester van de spitzentechniek, gaf veel aandacht aan fantasierijke spitzendansen voor de ballerina’s, met als absoluut hoogtepunt de 32 zogeheten fouettés van de Zwarte Zwaan. De duizelingwekkende techniek, gekoppeld aan de dubbelrol Odette/Odile, maakt dit ballet niet alleen tot een vuurproef voor iedere ballerina, maar ook een bijzonder genoegen om naar te kijken.

‘Het Zwanenmeer’ is het romantische verhaal over de liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette. Odette, koningin van de zwanen, is samen met andere jonge, onschuldige meisjes betoverd door Rotbart. Zij leven als zwanen en nemen alleen rond middernacht hun menselijke vormen aan. Alleen echte en zuivere liefde kan de betovering doorbreken. Rotbart probeert via zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, tussen de geliefden te komen.

Stersolisten Mariinsky Theater

Met Oxana Skorik en Yevgeny Ivanchenko, levert het gerenommeerde Mariinsky Theater ook 2 van z’n absolute stersolisten voor de opvoering van ‘Het Zwanenmeer’ op 7 januari in Antwerpen. Het Mariinsky Theater is een toonaangevend opera- en ballethuis in Sint-Petersburg. Het staat sinds 1988 onder het artistiek leiderschap van Valeri Gergiev.

Er zijn nog tickets verkrijgbaar voor de voorstellingen op zondag 7 januari 2018, om 15.00 uur en 19.00 uur (extra voorstelling).

Info en tickets